Texas Longhorn

Texas Longhorn

 

Denna speciella koras har mycket gamla anor. Det är egentligen en hybrid och resultatet av nötboskap som folk från Europa tog med sig när de började att etablera sig i Nordamerika för flera hundra år sedan, bl.a. Christofer Columbus, men även andra.

 

Till stor del sägs de bestå av lantraser från Spanien och en del långhornade Hereford från England men ingen vet helt säkert.

En del av dessa djur smet och släpptes ut i landskapet och bildade sedan fritt strövande hjordar där de under trehundra år eller mer utvecklade egenskaper för att överleva.

 

De utvecklades till att bli väldigt tåliga och kan hantera olika klimat som värme, torka i söder till bister kyla i Kanada. De är bra på att försvara sig och sina kalvar mot rovdjur.

De har lätt för att kalva, är friska och sunda. De har till och med utvecklat en god resistans mot parasiter.

 

Dessa djur bidrog till uppkomsten av den legendariska cowboy-kulturen under 1800-talet då de drev djur till mera tätbefolkade ställen med järnvägsstationer och slakterier.

 

När de använts maximalt och andra raser blev mer populära för att producera “beef” kött så var Texas Longhorns på väg att utrotas under 1920-talet.

Det var i slutet på 1920-talet som några eldsjälar lyckades bevara en mindre hjord och med en del bidrag från regeringen började bygga upp rasen igen.

 

I dag är rasen stor i USA och Kanada och det avlas på deras pampiga horn men även för att bevara deras övriga friska egenskaper och deras behagliga lugna psyke.

I Nordamerika finns flera intresseföreningar och register för rasen och det anordnas mycket utställningar och andra aktiviteter.


I dag är hornlängden vanligtvis 1-2 meter mellan hornspetsarna. Rekordet innehas av en stut med över 3 meter mellan spetsarna.

Kvalitetsdjur av rasen säljs idag för 100 000 kr och uppåt och rekordet sattes för några år sedan då en ko såldes för ca. 4 miljoner kronor.

 

Ester o Katy

 

I Europa finns endast ett fåtal uppfödare och när vi importerade vår dräktiga Longhorn ko på hösten 2020 från Danmark så var det den enda som fanns i Sverige. Vi fick ultraljudsbilder på den blivande kalven och hon fick sedan en frisk och pigg kvigkalv på sommaren 2021. Dessa djur är av den högsta kvaliteten som går att uppbringa i Europa.

 

Importen var en lång och komplicerad process som krävde ett gediget engagemang, pappersarbete och kontakter med både svenska och danska myndigheter. Vi fick efteråt beröm av svenska myndigheter, veterinärer och organisationer då vi skötte allt enligt alla gällande föreskrifter och regler. Hela processen tog mer än ett halvår från det att vi bestämde oss tills vi lastade av kon här på gården.


Vår önskan är att bygga upp en mindre besättning och introducera rasen här i Sverige.

Vår ko heter CMF Easter Bunny men vi kallar henne för Ester.

Hon är född den 16 april 2017 i Danmark och har idag en hornlängd på över 1,70 meter mellan hornspetsarna.

Esters dotter heter Barback Katy.

Hon föddes hos oss här i Sverige den 17 juni 2021 och har en fantastisk horntillväxt med mycket massiva horn och har redan idag en hornlängd på över 1,30 meter.

De är givetvis helt renrasiga och båda är registrerade i USA hos

 

TLBAA Texas Longhorn Breeders Association of America.