Här på Bärbäcks Lillgård finns många olika djur. Allt från hästar till märkliga fjäderfän och lamor. Vi har de flesta svenska lantbruksdjuren här och också flera olika svenska raser. Vi har olika färger, storlekar och sorter för att vi tycker det är roligt att kunna visa både likheter och olikheter. Men framförallt vill vi att det ska finnas djur “i rätt storlek” för barnen.
Djuren är de som bygger denna verksamhet. De visar stolt upp sig och sina bästa sidor för våra besökare samtidigt som våra besökare lär sig ofantligt mycket av våra duktiga guider och snälla djur.
Under flikarna nedan kan ni läsa kort fakta om alla djuren.
Välkomna!
Alldeles nytt för i år är vårt senaste tillskott i form av en Texas Longhorn. Våran Ester som hon heter är en av dom få i sitt slag här i Sverige. Med nästan 1,5 m topp till topp (mellan hornspetsarna) så befinner hon sig i all sin prakt hos oss på Bärbäcks Lillgård.
Välkomna hit för att klappa och kolla på henne!
Våra hästar
På gården har vi sammanlagt 17 hästar, både verksamhetshästar och nyrekryteringar samt några inackorderade privathästar. Hästarna vi har är av olika raser i olika storlekar. De största vi har är Ardenner och de minsta miniatyrhästar.
Läs mer om respektive häst HÄR.
Fakta
Hästen domesticerades för ca 6 000 år sedan och har sedan dess i huvudsak använts som dragdjur eller riddjur, i fred såväl som i krig. Men de har också använts för produktion av kött, hud och mjölk. Idag används hästen nästan uteslutande till polisrytteri, ceremoniellt kavalleri och ridsport.
I århundraden har man avlat på olika egenskaper och färger, vilket har resulterat till dagens alla olika hästraser som lämpar sig olika bra till olika användningsområden.
Hästar delas in i olika kategorier beroende på deras storlek.
Hästar som är under 148 cm i mankhöjd räknas som ponnyer, ponnyer i sin tur delas in i A-/B-/C-/D-ponnyer. Allt över 148 cm i mankhöjd räknas som storhästar.
- A-ponny ≤107
- B-ponny >107, men ≤130
- C-ponny >130, men ≤140
- D-ponny >140, men ≤148
Hästar är dräktiga i 11 månader. Vad som är unikt med det nyfödda fölet är att det ställer sig upp och kan gå nästan omedelbart efter födseln.
Våra åsnor
Vi har på gården 5 åsnor, vår avelshingst Mr. Incredible och hans damer. Flera av våra åsnor är både inkörda och inridna men deras lilla storlek gör att endast små barn får rida dem.
Läs mer om alla våra åsnor HÄR.
Fakta
Åsnor domesticerades för ca 5 000-6 000 år sedan förmodligen i området kring Egypten och Mesopotamien. Sedan dess har åsnan har använts och används flitigt som arbetsdjur i många delar av världen, främst i utvecklingsländer. Detta tack vare att åsnan är så tålig och energisnål.
Åsnor förekommer i storlekar allt mellan 80 och 160 cm i mankhöjd men i Sverige är den vanligast med lite mindre åsnor. Detta p.g.a. att man började importera åsnor på 60-talet varav de flesta var under 120 i mankhöjd.
Åsnor som lever sunda liv blir oftast gamla, någonstans mellan 30-50 år. Åsnestoet är dräktigt i 12 månader, till skillnad mot hästens 11 månader.
Åsnor kan korsas med hästar. Då åsnestoet korsas med en hästhingst blir avkomman en mulåsna, men om ett häststo korsas med åsnehingst blir avkomman en mula. Hybriden som skapas är oftast steril. Men fertila mulor och mulåsnor förkommer.
Våra nötkreatur
På gården finns 8 kor. De flesta fjällkokorsningar. Vi använder våra kor som betesdjur, avelsdjur samt att vi tar mjölk för hushållsbruk.
Läs mer om respektive ko HÄR.
Fakta
Idag används nötkreatur i huvudsak till mjölk och köttproduktion. I Sverige oftast i stora produktioner.
Kossan är en idisslare, en grovfoderomvandlare. Detta innebär att de bryter ner fiber (cellulosa) i våmmen med hjälp av microorganismer, födan bearbetas flertalet gånger. Därav kommer det slarviga uttrycket att kor har “fyra magar” men i själva verket har de bara en mage, och de övriga “magarna” är bara “fickor” i matstupen.
Kor är dräktiga i ca 9 månader beroende på ras.
Flikens innehåll
Flikens innehåll
Flikens innehåll
Flikens innehåll
Flikens innehåll
Flikens innehåll
Flikens innehåll
Flikens innehåll
Flikens innehåll
Flikens innehåll
Flikens innehåll
Flikens innehåll
Lämna ett svar